Site Arama

20120314

Kalp Gözü

ALLAH Teala,insanı yaratılanların en mükemmeli ve şereflisi olarak yaratmış,ona diğer yaratıklara vermediği nice meziyetler bahşetmiştir.Bu meziyetlerini doğru kullanan insanlar varlıkların hakikatını kavraya bilmekte,olaylar ve fikirler hakkında yorum yapabilmekte ve hayatını ALLAH'ın emrettiği prensipler çerçevesinde sürdüre bilmektedir.Bu meziyetlerden biride kalp gözüdür.

İnsanlarda görünen gözlerin dışında,bir de görünmeyen gözler (kalp gözleri) vardır.
Maddi gözlerimizle görebildiklerimizi ve göremediklerimizi,kalp gözlerimizle anlamlandırır ve onları maneviyatımızın derinleşmesi ve olgunlaşması için kullana biliriz.
Kalp gözlerini az kullanan veya hiç kullanmayan insanlara halk arasında " basiretsiz " denilmektedir. Kur'an da ise bunlar " kalp gözü kör olanlar " diye isimlendirilmektedir. "... Gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler (kalp gözleri ) kör olur ." (Hac suresi 46).

İnsanın kalp gözünün açık olması Gerçekleri görmesi,çevresindeki olaylardan ve varlıklardan ibret alması,hakkı batıldan,doğruyu yanlıştan,hidayeti dalaletten ayırması, Yüce Yaratıcı'nın varlığına işaret eden delilleri görmesi,hayatını ona göre tanzim etmesi demektir.Ebedi mutluluk mutluluk beklentisi içinde olan insan için hayatta kalp gözü ile bakmak önemlidir.Baştaki gözler ile bakmanın fazla önemi yoktur.
Kalp gözü açık olan insan,çevresindekilere iyiliği emreder,onları kötülüklerden alıkoymaya çalışır. Rabbimiz !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder